NYITÓ OLDAL

PARFÜM LEÍRÁSOK, MÁRKÁK
ILLATCSALÁDOK
ALAPANYAGOK
PARFÜMTÖRTÉNET
TECHNOLÓGIA
IRODALOM

 

   PARFÜM ALAPANYAGOK
 
 
A parfümkészítő eszköztára körülbelül 3.000 különböző illatból áll, mely lehet természetes vagy szintetikus eredetű. Az enciklopédia segítségével több mint százat fedezhet fel a parfümkészítésben leggyakrabban használt alapanyagok közül. A kutatás megkönnyítése érdekében minden alapanyag felsorolásra kerül az alábbi 18 csoportban, mindezen túl illatanyaguk alapján is besorolásra kerülnek.
 
 

Aldehid
A legtöbb aldehid szintetikus kémiai alapanyag, nagyon erős illattal és némi olajos beütéssel. Ezek adják a parfüm testét, fényét és permetét.
 

Ámbra
Az ámbraillat meleg, édes és érzéki
 

Animális
Érzékisége, animális beütése okán napjaink illatainak elengedhetetlen összetevője. Nagy előnyei között tartják számon rögzítő képességét. A szintetikus termékek fokozatosan felváltják az animális termékeket.
 

Aqua - Friss
A parfümök illatérzékelésének világába újonnan belecsöppent újonc, a vízi világra emlékeztető beütés a vízesések, az óceán és a szél képzetét kelti. Áttetsző, friss, természetes és nagyon kitartó. Ez a család szükségszerűen tartalmaz szintetikus alapanyagokat is.
 

Aromás
Levendula, rozmaring és fűszeresség jellemzi a következő illatcsaládot. Ezen jegyek férfias és energikus jelleget kölcsönöznek, és így többnyire férfi illatok készülnek a fenti összetevőkből.
 

Balzsamos
A fenti család fő összetevői a vanília, a benzoefa és a tolubalzsam. Édes és fás illatukat gyakran kombinálják keleties jegyekkel. Maga a tolu és a benzoé az említett fák nedvéből nyert természetes és viszkózus balzsamok.
 

Bőr
Akár természetes, akár szintetikus, a bőr egyike a parfümkészítés legősibb jegyeinek. Édes (sztóraxfa), füstös vagy kátrány jellegű (birs) illata van és gyakran kombinálják ciprussal.
 

Citrus
A citrus család esszenciális olajokból áll, melyeket bergamottcitrom, citrom, narancs és mandarin héjából hidegen sajtolással nyernek, kombinálva azokat narancsvirág termékekkel. Ezen friss és lendületes jegyeket gyakran használják cologne és eau fraîche termékekben.
 

Dohány
Édes, fás-púderes és mézes jegyek jellemzik a dohány családot. Ezen jegyek bársonyosságot és gazdagságot adnak az illatoknak.
 

Fa
Az illatcsalád a Virginia cédrus, Gaiac fa, fenyőkivonat, pacsuli, szantálfa és vetiver jellemzője.
 

Fűszer
Többnyire a konyhaművészetben használatos fűszerek tartoznak ebbe a családba, mellettük pedig az olyan virágos jegyek mint például a szegfű. Mindkettő karaktert, melegséget és testet ad az illatoknak.
 

Gyógynövény
A bazsalikom, a menta és a majoránna növényi jegyüként ismertek. Többnyire férfikozmetikumokban használatosak friss, tiszta és serkentő érzést kölcsönöznek illatukkal.
 

Írisz
Ez a nagyon elegáns család általában viola jegyekből áll olyan finomabb jegyekkel mint például a nőszirom, melyet a parfümkészítők mindig is nagyra értékeltek a presztízsillatok készítésekor.
 

Moha
Ez a tónus az erdő és aljnövényzet érzetét kelti. A tölgymocsaras illat nélkülözhetetlen eleme a chypres illatoknak. Testes, melegséget és gazdagságot kölcsönöz.
 

Pézsma
A természetes anyagot tinktúra (alkoholos desztillátum) formában eredetileg az ozborjútól nyerték, de ma már kiváltották a szintetikus termékek. A pézsma alapvetően fontos a parfümkészítok számára, mert fontos diffúziós és maradási tulajdonságokkal rendelkezik.
 

Virág
A virágos jegyek eredendően kiváló minősége a kellemes női illatok összeállításában nyújtanak elengedhetetlen segítséget. A család különböző édes illatú virágai az érzékelés széles spektrumát ölelik fel kezdve az ártatlanságtól (a völgy lilioma) a legérzékibb bujaságig (tubarózsa és ylang-ylang).
 

Zöld
A zöld jegyek nevükkel ellentétben nem zöld színű anyagok. Aromájukat azonban - ha az illatokat behunyt szemmel színekkel jellemeznénk - viszonylag jól leírja ez a szó. Viszonylag egyszerű, de határozott, friss, "növénynedv-szagú" illatjegy.
PARTNEREINK:
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VIP
                                          Designed by Parfüm Divat 2015