A parfümkészítő eszköztára
körülbelül 3.000 különböző illatból áll, mely lehet természetes
vagy szintetikus eredetű. Az enciklopédia segítségével
több mint százat fedezhet fel a parfümkészítésben leggyakrabban
használt alapanyagok közül. A kutatás megkönnyítése érdekében
minden alapanyag felsorolásra kerül az alábbi 18 csoportban,
mindezen túl illatanyaguk alapján is besorolásra kerülnek.
Aldehid
A legtöbb aldehid szintetikus
kémiai alapanyag, nagyon erős illattal és némi olajos
beütéssel. Ezek adják a parfüm testét, fényét és permetét.
Ámbra
Az ámbraillat meleg, édes
és érzéki
Animális
Érzékisége, animális beütése
okán napjaink illatainak elengedhetetlen összetevője.
Nagy előnyei között tartják számon rögzítő képességét.
A szintetikus termékek fokozatosan felváltják az animális
termékeket.
Aqua - Friss
A parfümök illatérzékelésének
világába újonnan belecsöppent újonc, a vízi világra emlékeztető
beütés a vízesések, az óceán és a szél képzetét kelti.
Áttetsző, friss, természetes és nagyon kitartó. Ez a család
szükségszerűen tartalmaz szintetikus alapanyagokat is.
Aromás
Levendula, rozmaring és fűszeresség
jellemzi a következő illatcsaládot. Ezen jegyek férfias
és energikus jelleget kölcsönöznek, és így többnyire férfi
illatok készülnek a fenti összetevőkből.
Balzsamos
A fenti család fő összetevői
a vanília, a benzoefa és a tolubalzsam. Édes és fás illatukat
gyakran kombinálják keleties jegyekkel. Maga a tolu és
a benzoé az említett fák nedvéből nyert természetes és
viszkózus balzsamok.
Bőr
Akár természetes, akár szintetikus,
a bőr egyike a parfümkészítés legősibb jegyeinek. Édes
(sztóraxfa), füstös vagy kátrány jellegű (birs) illata
van és gyakran kombinálják ciprussal.
Citrus
A citrus család esszenciális
olajokból áll, melyeket bergamottcitrom, citrom, narancs
és mandarin héjából hidegen sajtolással nyernek, kombinálva
azokat narancsvirág termékekkel. Ezen friss és lendületes
jegyeket gyakran használják cologne és eau fraîche termékekben.
Dohány
Édes, fás-púderes és mézes
jegyek jellemzik a dohány családot. Ezen jegyek bársonyosságot
és gazdagságot adnak az illatoknak.
Fa
Az illatcsalád a Virginia
cédrus, Gaiac fa, fenyőkivonat, pacsuli, szantálfa és
vetiver jellemzője.
Fűszer
Többnyire a konyhaművészetben
használatos fűszerek tartoznak ebbe a családba, mellettük
pedig az olyan virágos jegyek mint például a szegfű. Mindkettő
karaktert, melegséget és testet ad az illatoknak.
Gyógynövény
A bazsalikom, a menta és a
majoránna növényi jegyüként ismertek. Többnyire férfikozmetikumokban
használatosak friss, tiszta és serkentő érzést kölcsönöznek
illatukkal.
Írisz
Ez a nagyon elegáns család
általában viola jegyekből áll olyan finomabb jegyekkel
mint például a nőszirom, melyet a parfümkészítők mindig
is nagyra értékeltek a presztízsillatok készítésekor.
Moha
Ez a tónus az erdő és aljnövényzet
érzetét kelti. A tölgymocsaras illat nélkülözhetetlen
eleme a chypres illatoknak. Testes, melegséget és gazdagságot
kölcsönöz.
Pézsma
A természetes anyagot tinktúra
(alkoholos desztillátum) formában eredetileg az ozborjútól
nyerték, de ma már kiváltották a szintetikus termékek.
A pézsma alapvetően fontos a parfümkészítok számára, mert
fontos diffúziós és maradási tulajdonságokkal rendelkezik.
Virág
A virágos jegyek eredendően
kiváló minősége a kellemes női illatok összeállításában
nyújtanak elengedhetetlen segítséget. A család különböző
édes illatú virágai az érzékelés széles spektrumát ölelik
fel kezdve az ártatlanságtól (a völgy lilioma) a legérzékibb
bujaságig (tubarózsa és ylang-ylang).
Zöld
A zöld jegyek nevükkel ellentétben
nem zöld színű anyagok. Aromájukat azonban - ha az illatokat
behunyt szemmel színekkel jellemeznénk - viszonylag jól
leírja ez a szó. Viszonylag egyszerű, de határozott, friss,
"növénynedv-szagú" illatjegy.