NYITÓ OLDAL

PARFÜM LEÍRÁSOK, MÁRKÁK
ILLATCSALÁDOK
ALAPANYAGOK
PARFÜMTÖRTÉNET
TECHNOLÓGIA
IRODALOM

 

   ILLATCSALÁDOK
 
 
A parfüm alkotója, úgy mint az írók, egy központi téma köré építi fel művét. Ez a téma adja a kompozíció fő vonulatát és határozza meg a parfümcsaládot míg a másodlagos jegyek adják az alcsalád jegyeit. Nyolc fő család létezik: Virágos, Ciprus, Keleties (orientális), Fás, Aromás és Citrus. Ezek mindegyike további alcsaládokra oszlik.
 
 Női  Férfi
 Virágos  Aromás

A hatalmas virágos család minden olyan illatot felölel, melynek virág vagy virágcsokor a fo témája. A család széles skálájú kompozíciói magukban foglalják pazar csokrok illatától kezdodoen a "soli flora"= "egy szál virág" összeállításokat. A parfümkészítok itt szabadjára engedhetik fantáziájukat, megbolondítva a virágillatot zöld, aldehides, gyümölcsös vagy fuszeres beütéssel. Természetes illatával a virágos jegy a legszélesebb körben használt noi illat.

Több olyan aromás gyógynövény alapú kompozíció tartozik ide, mint a zsálya vagy a rozmaring. Az aromás jegyek foleg zsálya, rozmaring, kakukkfu és levendula kompozíciókból állnak, kiegészítve citrus és fuszeres jegyekkel. A fenti összeállítások férfias karaktere minden idok legkedveltebb férfi illataivá áll össze.
 Orientális  Citrus
Ahol a melegség találkozik az érzékiséggel. Pézsma, vanília és értékes fa, némi trópusi virág és fuszer beütéssel. A keleties – más néven 'ámbra' illatok – egyedülálló melegségükkel és érzékiségükkel tunnek ki a többi család közül. Olyan szenvedélyes illatanyagoktól nyerik gazdagságukat, mint a pézsma, vanília és értékes fák, gyakran együtt egzotikus virágos és fuszeres illatokkal.
A citrus jegyek olyan könnyed és friss karakterekbol állnak, mint a bergamott, narancs, citrom, bors és mandarin, gazdagítva aromás, fás és fuszeres jegyekkel. Ezen család magában foglalja az összes olyan citrus jegyu parfümöt, melynek fo összetevoi a bergamott, citrom, narancs, mandarin és grapefruit. Ezen illatokat foleg frissességük és könnyedségük jellemzi. Az elso Eau de Cologne is ebbe a kategóriába tartozik. A férfias jelleg az aromás és fuszeres jegyek gyakran eroteljes jelenlétének köszönheto.
 Citrus  Orientális
A parfümkészítok köreiben "Hesperidia"-nak nevezett citrus olajok kulcsfontosságúak az összes "eau fraîche"-t tartalmazó családban. A család összes illatszere elsosorban olyan citrusos jegyekbol áll, mint a bergamott, citrom, narancs, mandarin és grapefruit, melyhez egyéb narancsfa elemek (narancsvirág, bors vagy narancsvirágolaj) is hozzáadódnak. Néha jelen vannak a virágos, sot chypre összhangok is. Ezen parfümöket frissesség és könnyedség jellemzi, ide tartozik az elso "Eau de Cologne" is.
A fuszerek, fa és vanília harmóniája teremti meg a család intenzív és kifinomult illatát. Az aromás vagy citrus arculattal frissítve a keleties összeállítások olyan értékes összetevoktol nyerik gazdagságukat és kifinomultságukat, mint az ámbra, mazsola, dohány, fuszerek, egzotikus fák és állati jegyek.
 Ciprus  Fás
Alapvetoen fás, mocsaras, virágos összhang, mely tartalmazhat bor, vagy gyümölcs jegyeket. A chypre parfümök gazdag, hosszantartó illatúak. A Chypre by Coty olyan sikerre vitte 1917-ben, hogy a "chypre" kifejezés mára az idotlen, klasszikus parfümök egész fogalomkörét öleli fel. A kompozíció alapja a tölgymoha, a labdarózsa, a pacsuli és a bergamott összhangja. A chypre jegyek teltsége kitunoen keverheto a gyümölcsös vagy virágos jegyekkel. Ezen család könnyen megkülönböztetheto, azonnal beazonosítható illatokkal rendelkezik.
A család tagjai azon parfümök, melyek legfontosabb összetevoje olyan fás alapokon nyugszik, mint a szantálfa, pacsuli, cédrus vagy vetiver. Ezen parfümök fás középjegyükkel meleg tónusúak és dúsak, ha az alapjuk szantálfa vagy pacsuli. A cédrus és vetiver szárazabbá teszi oket. A meleg, száraz és elegáns férfias összhangok gyakran tartalmaznak egy kevés citrus vagy aromás jegyet is.
PARTNEREINK:
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VIP
                                          Designed by Parfüm Divat 2015